Algemene informatie

In verband met de maatregelen rondom het Corona virus  kunnen we maar beperkt samenkomen (max. 30 personen vanaf 1 juni en 100 personen vanaf 1 juli) i.s.m. met de parochiegemeenschap van Petrus Donders (Petrus Donderskerk) op de tweede zondag van elke maand. Nadere berichten volgen.

Wil je op 14 juni komen? Vraag Gretha Lonwijk (margaretha53 hotmail.com) vooraf of er plaats is.

**

Het Zuidelijk Toneel staat stil bij Keti Koti met jongerenproject Fort Boekoe

Het project staat in het kader van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli. Op 27 & 28 juni kan publiek bij Het Zuidelijk Toneel langs komen voor het afhalen van een Keti Koti maaltijd uit de Creools-Surinaamse én Antilliaanse keuken. Met een theatrale maaltijdbox, waarin verhalen, filmpjes, instructies en benodigdheden zitten, kan iedereen thuis de herdenkingsmaaltijd ‘samen’ beleven.  

Keti Koti

Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarmee kwam een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij in die kolonies. De feestdag ter viering van de afschaffing heet Keti Koti. Deze naam stamt uit het Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken.

De omvang van deze geschiedenis is groots. De aandacht hiervoor, evenals die voor het lokaal en nationaal herdenken hiervan, neemt toe. Op 1 juli 2018 vond, in het Vrijheidspark in Tilburg, de eerste officiële Tilburgse Keti Koti herdenking plaats, tegelijkertijd met de Nationale Herdenking in het Amsterdamse Oosterpark welke sinds 1 juli 2000 plaatsvind,  vaak bijgewoond door nazaten, betrokken organisaties en geïnteresseerden.

Het Zuidelijk Toneel maakt dit jaar voor het eerst een theaterproject rondom Keti Koti. Dit doet zij in samenwerking met Stichting Comité 30 juni / 1 juli Tilburg en Surinaams Koor Pramisi. 

Jongeren verdiepen zich in koloniaal verleden en Trans – Atlantische slavernij

Onder leiding van Rozemarijn Romeijn, Erwin Boschmans en Onias Landveld verdiepen 15 jongeren zich in de koloniale geschiedenis van Nederland. Ze collecteren verhalen, schrijven ze op, spreken ze uit en leggen ze vast in beweging. Verhalen over verzet, onderdrukking en strijd. Over vriend en vijand. Over toen en nu.

Fort Boekoe  Let op! Er kunnen slechts een beperkt aantal deelnemers aansluiten vanwege de Corona maatregelen aanmelden voor 14 juni.


**     **    ***

Secretariaat:                                              Telefoon: 013-5352173

Kardinaal Alfrinkstraat 3                                                                        IBAN: NL87INGB0001047121

5046 HS Tilburg                                                                               e-mail: stichting.sot@home.nl

 Momenteel zijn er geen berichten vanuit het SOT